ISOP Logo

Impozitul specialpe bunurile imobile și mobile de mare valoare

Începând cu 01ianuarie 2024 se datorează un nou impozit special pe bunurile imobile,respectiv clădiri rezidențiale cu valoare de peste 2.500.000 lei, și mobile,respectiv autoturisme de peste 375.000 lei, de mare valoare. 

Conform art. 500Cod fiscal, sunt obligate la plata acestui impozit, urmatoarele persoane:

a) persoanele fizice care, la data de 31decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comunăclădiri rezidenţiale, definite  ca și construcţie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele,dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale uneipersoane sau familii, situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depăşeşte 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea - primirea autoturismului sau pentru fracţiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea - primirea autoturismului a avut loc anterior.

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, sedetermină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia,exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimatăîn lei/mp, stabilită prin prevederile Codului fiscal, diferențiată în funcție  de tipul clădirii.

Impozitulspecial pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare se calculează după cumurmează:

a) în cazul proprietăţilor reprezentândclădiri rezidenţiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintrevaloarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prindecizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei;
b) în cazul proprietăţilor reprezentând autoturisme, prin aplicarea uneicote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei.  Impozitul special pebunurile imobile şi mobile de valoare mare este datorat pentru întregul an fiscal .

Contribuabilii sunt obligaţi să calculeze şi să declare impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare, după cum urmează:

a) pânăla data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competenţă se află domiciliul contribuabilului, pentru persoanele fizice care dețin clădiri rezidențialede valoare mare;
b) până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competenţă se află domiciliul/sediul persoanelor fizice sau juridice care dețin autoturisme de valoare mare.

Impozitul special se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datorează, pentru clădirile rezidențiale şi, respectiv, până la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, pentru autoturisme.

Impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare constituie venit al bugetului de stat şi se administrează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Inapoi